Kesän grilliherkut vaihtuvat syksyn tullen tukevampiin aterioihin. Alkuperäinen suunnitelmani oli kevyempi, mutta nälkä ohjasi suunnitelmat tähän klassikkoon: Pippuripihvi ja valkosipuliperunat. Jälkkäriksi omenapröttiä ja vaniljajäätelöä. Prötti? Tälle lienee muitakin nimiä.
Pihvit
- 800 g naudan takuumureaa ulkofiletä
- musta-, valko- ja rosepippuria kokonaisena
Valkosipulikermaperunat
- n. 1kg jauhoisia perunoita (van gogh)
- 4 dl kermaa tai ruokakermaa
- 5 valkosipulinkynttä
- 1 keskikokoinen tai iso sipuli
- sieniä (tatteja tai vahveroita, mitä saatavilla on)
- suolaa
-persiljaa
Omenaprötti
- 4-5 kotimaista omenaa
- 3 dl kaurahiutaleita
- 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl fariinisokeria
- 2 tl kanelia
- 100-150 g margariinia
Ota ulkofile huoneenlämpöön.
Aloita perunoista, sillä niiden valmistuminen kestää uunissa 200 asteessa noin tunnin.
Voitele laakea uunivuoka, leikkaa perunat n. 5mm vahvuisiksi siivuiksi. Leikkaa sipulit ohuiksi siivuiksi. Lado perunat vuokaan kerroksittain ja lisää kerrosten väliin sipulit, suolaa ja mustapippuria rouhittuna. Kaada kerma päälle ja nakkaa vuoka tunniksi 200 asteiseen uuniin.
Murskaa pippurit (älä rouhi) morttelilla. Sopiva suhde on 2/4 osaa mustapippuria, 1/4 valkopippuria ja 1/4 rosepippuria. Määrä riippuu pihvien koosta, itselläni meni n. 8 tl pippureita yhteensä.
Poista ulkofilestä kalvot ja leikkaa liha pihveiksi neljään tai viiteen osaan, n. 180-200 g/pihvi. Painele pihvi ohuemmaksi ja pyörittele pippuriseoksessa.
Paloittele omenat kuutioiksi ja nostele voideltuun vuokaan. Sekoita prötin kuivat ainekset ja lisää sulatettu margariini. Nostele seos omenakuutioiden päälle.
Ota perunavuoka uunista ja kääri se folioon vetäytymään. Laita prötti uuniin 30 min 200 astetta.
Silppua sipuli ja pilko sienet. Kuullota sipuli ja lisää sienet. Paista, kunnes liika neste on kiehunut sienistä pois (liika neste? Sieniseos muuttuu tummaksi, muttei tietenkään palaneeksi :) ) ja siirrä sienilisäke astiaan, joka pitää lisäkkeen lämpimänä.
Ota prötti pois uunista.
Kuumenna grilli 300 asteeseen, sipaise pihvien pintaan öljyä, mutta varo sutimasta pois pippuria. Nostele pihvit kuumaan grilliin. Paista n. 1 1/2 - 2 min / puoli tai kunnes pihvin sisälämpötila on 56 astetta. Nosta pihvit lämpimään astiaan vetäytymään.
Lämmitä lautaset. Nostele lautasille valkosipuliperunat, pihvi, sienilisäke ja persilja. Tarjoa vieraille sormisuolaa, jotta he voivat itse säätää pihvinsä suolan oman makunsa mukaan.
Pääruoan kanssa sopii mainiosti punaviini ja vesi. Kannattaa kokeilla kuvan Matuaa, 90 pisteen viini.
Jälkiruoaksi nostele lautasille pröttiä ja jäätelösiivuja, anna jäätelön sulaa prötin päälle. Jälkiruoan kanssa maistuu suodatin- tai mutteripannukahvi. Tai Cokis. :)
Hyvä setti, pippuria saattaa olla joidenkin makuun liikaa, mutta sitä voi raaputella pois pihvin pinnalta tai käyttää vähemmän pippuria. Tämä oli omaan makuuni juuri sopiva.
Kommentit
Lähetä kommentti