Joulun jälkeen hyllyyn jääneitä kinkkuja myydään edullisesti pois ( 2014 n. 1,99-3,49€/kg), joten ajattelin testata miten kinkku sopii nyhtöpossun raaka-aineeksi.
Ei muuta kuin kaupasta poistamaan 6,8kg:n luuton alekinkku, uuni 100 asteesen kiertoilmalla, huuhtelu ja kuivaus, paistomittari kylkeen, uunipellille vettä ja kinkku ritilälle uuniin.
Tavoitelämpötilaksi asetin 94 astetta ja kuvittelin kinkun kypsyvän n 7-8 tunnissa.
Tämän jälkeen keitin possulle kylvyn:
2 plo tummaa olutta (Karhu Tumma ykkösolut)
2 dl fariinisokeria
4 dl hapanimeläkastiketta
1 dl ketsuppia
2 tl rakuunaa
2 tl suolaa
Loraus ananasmehua
Keitin seosta vähän kasaan ja kevensin chilin tulisuutta ananasmehulla.
Kinkut ovat useimmiten suolattuja, joten lisää suolaa ne eivät juuri kaipaa maustettaessa.
Kinkun oltua uunissa n. 4 tuntia ja 50 astetta aloin epäillä, että mokoma saattaa kuivua ja kaadoin mausteliemen GN-vuokaan ja nostin possun sinne.
Lämpötilan noustua 90 asteeseen en enää jaksanut 10 tunnin kumuttua odottaa, vaan nostin possun uunista, poistin verkon, nahan ja kiinteän rasvan.
Possu oli pehmennyt hyvin ja irtosi helposti haarukoilla. Koostumus oli muutenkin hyvä, liha ei mennyt mössöksi, kuten epäilin, vaan pysyi sopivan kiinteänä.
Isoa kinkkua saa jonkin aikaa jo repiä ja nyhdetyn lihan päälle lusikoin vuoasta maustekastike-rasva-seosta jotta possu olisi sopivan kostea ja rasvainen. Maku oli myös sopiva säilömiseen sillä tämä possu on matkalla pakastimeen sopivissa 150-300 g rasioissa myöhempää käyttöä (lue: burgerit, pizzat,...) varten.
Valmista nyhtöpossua saa 6,8 kg:n kinkusta n. 3,6 kg.
Kommentit
Lähetä kommentti